Ѓумбир

Ѓумбир


Ѓумбирот е тропско зачинско растение кое достигнува висина од 100-150 cm.Листовите му се долги и копиевидни поради што наликува на трска. Растението расте и достигнува висина и до 1 метар, а корените му се дебели како прст, долги 20 cm и се многу ароматични. Цветовите му се бели, жолти или розови во зависност од видот. Аромата на корените е многу пријатна со мирис на лимон, а вкусот е слаткасто пикантен и многу свеж. Содржи 1-2 % етерични масла кои се состојат од около 60 % зингиберен изингерол,потоа камфен, феландреан, цинеол, борнеол, цитрал и сесквитерпен.

Ѓумбирот е многу вкусен па се користи како додаток во храната, тортите, пивото, ликерот…

ЛЕКОВИТО СВОЈСТВО НА ЃУМБИРОТ

Се користи против воспаление, се става како облога на отечено место, против грчеви, намалува болка кај мускулните и коскените проблеми, се користи како превентива против настинка и смирување на кашлица, зајакнување на имунитетот, ја подобрува крвната циркулација, го спречува создавањето на тромб и е ефикасен лек против мигрена и грип. Ѓумбирот исто така ја подобрува меморијата, делува како благ афродизијак, ја намалува мачнината при бременоста без негативни ефекти. Антисептик е и ги уништува микроорганизмите, се користи против исцрпеност и замор затоа што се крева енергијата во телото. Ѓумбирот содржи супстанции кои го забрзуваат метаболизмот, помага разградување на месото и млекото во организмот. Тој е моќен антиоксидант кој ја стимулира функцијата на црниот дроб и е одличен за детоксикација на телото.

Чајот од ѓумбир е мнгоу добар за желудични проблеми, Ѓумбирот е ефикасно средство за намалување на холестеролот во крвта ја намалува болката и се користи при ревматски проблеми и го зголемува бројот и подвижноста на сперматозоидите.

Ѓумбирот нема штетно влијание.

Leave a Comment

Сподели мислење


Стрепсилс Мед и Лимон

Стрепсилс Мед и Лимон

БЕШЕ 178MKD 160MKD

Стрепсилс ментол и еукалиптус

Стрепсилс ментол и еукалиптус

БЕШЕ 178MKD 160MKD

Levurextra 100% пивски квасец

Levurextra 100% пивски квасец

БЕШЕ 220MKD 198MKD

San Sebastian – Спирулина– 600 таблети

San Sebastian – Спирулина– 600 таблети

БЕШЕ 590MKD 520MKD

Caffetin Cold Plus

Caffetin Cold Plus

БЕШЕ 129MKD 120MKD

Plivit C за деца

Plivit C за деца

БЕШЕ 53MKD 48MKD

Vitamin C 1000

Vitamin C 1000

БЕШЕ 720MKD 680MKD

Caffetin Cold

Caffetin Cold

БЕШЕ 123MKD 110MKD